Het openen van de wolken

 

 

 

 

 

 

Sinds een aantal maanden heb ik Tai Chi les  van Judith (van Drooge). De Tai Chi oefeningen vormen (bewegingen of oefeningen) vind ik geweldig. Al deze oefeningen hebben een naam. Dat maakt voor mij dat ik de vormen ook mooi vind alleen door de naam al. Eén vorm: het terug trekken van de aap, vind ik een lastige;  weet je hoe moeilijk het is om géén aap op je schouder te nemen?

Maar goed, ik wijk af van mijn verhaal. Ik vind de vorm “het open breken van de wolken” op dit moment fantastisch. Ik maak een scheppende beweging, ik steek mijn handen omhoog en maak met mijn handen een schuivend gebaar en maak ruimte in de wolken: ik breek de lucht open. Ik zie deze wolken als mijn hersenen; het denken wordt door het openen van de wolken op nul gezet. Ik en niet denken, het denken op nul zetten…, nou dat is een wonder hoor.

Afgelopen woensdag bedacht ik mij dat het openen van de wolken binnen de Tarot gerelateerd is met de Tarotkaarten Zwaarden en ja, als ik dat denk, dan moet er een blog over geschreven worden.

Zwaarden

Zwaarden zijn gerelateerd aan het element lucht. Ze beheersen het gebied van de geest in de vorm van ideeën en zorgen en hebben ook betrekking op serieuze beslissingen, vertragingen, teleurstellingen, beperkingen en verliezen. Ook worden zwaarden geassocieerd met reizen, letterlijk of figuurlijk. Deze reeks is vermoedelijk het makkelijkst te interpreteren wanneer ze in verband wordt gebracht met geestelijke activiteiten.

In deze blog wil ik het alleen over de hofhouding (de koninklijke familie) van de kaarten van Zwaarden hebben, omdat op deze kaarten de meeste wolken staan afgebeeld. Ik wil jullie dan ook uitnodigen om naar de achtergrond van de kaarten te kijken en te ontdekken hoe de wolken geformeerd zijn.

Familie van Zwaarden                                                                                                Tweelingen – Weegschaal – Waterman                                                                Element Lucht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schildknaap: aarde in lucht IK GEBRUIK alert; wil niet meer gekwetst worden, zorgen en verdriet zijn niet geheel te overzien. Rode laarzen: zijn goed geaard.

De Schildknaap binnen de hofhoudingskaarten beeldt vaak het jongste kind van het gezin uit. Dit kind is vaak gekwetst, maar heeft ook het idee dat het niet gezien is in het gezin. Het kind reageert dan ook vanuit emotie, dat is goed te zien aan de houding: deze is aanvallend en achterdochtig. Het kind reageert fel en overziet het geheel niet.

Schildknaap van Zwaarden gaat altijd gepaard met kritiek waar je van kunt leren. Daardoor geeft de kaart meestal een frisse, vaak ook bevrijdende wind die de lucht klaart en opheldering geeft in je werksituatie.

Bij de tijd zijn

Ridder: Lucht in lucht IK DENK gaat dwars tegen alles in,kwetsend, bot, strijdend voor recht en rechtvaardigheid.

Je kunt aan de kaart al zien dat deze persoon niet tegen onrecht kan; hij zal er alles aan doen om zijn recht te halen en te krijgen. Maar denkt hij ook werkelijk “helder”? Dat is niet mijn idee, hij denkt dat hij gelijk heeft en zal deze krijgen, hoe dan ook. Kijk eens naar de achtergrond op de kaart: de wolken gaan tegen de Ridder in, zelfs de boomtoppen gaan tegen de Ridder in. Hieruit kun je al zien dat de Ridder fel is om zijn standpunt te verdedigen. De wolken zijn ook niet mooi geformeerd, maar vormen een wolkenpatroon dat je vaak zie voordat er een storm uit breekt.

Wie wind zaait zal storm oogsten

Koningin: vuur in lucht IK SCHOUW stijgt boven de aardse futiliteiten uit, heeft afstand genomen van alle aardse materiële aangelegenheden. Zuiver beoordelingsvermogen , veel in het leven meegemaakt, groot inzicht, hard, cynisch en afstandelijk.

De Koningin van Zwaarden staat bekend als hét medium binnen alle hofhoudingskaarten. Het rode bandje dat om haar polsen zat, heeft ze doorgesneden met haar zwaard. Ze trekt zich dus niets meer aan van wat de buitenwereld van haar vindt of denkt. Dit is ook weer te zien aan de wolken: dit zijn mooie bloemkoolwolken. Ze denkt en laat het los, maar er is een maar;  kijk maar naar de bomen. De toppen zijn, net zoals bij de Ridder, tegen de wind in. De Koningin kan dan wel hard en cynisch lijken en ze heeft alle dogmatiek van zich afgeschud, maar het innerlijk is er nog niet helemaal klaar mee. Haar hart is nog steeds kwetsbaar.

Waar rook voor de wind uitwaait, is de vrouw de baas

Koning: vuur in lucht IK GA (ervoor) hij kijkt je recht aan; vertegenwoordiger van de keizer in het aardse. Iemand die helderwetend is, vrijheid van meningsuiting.

De Koning van Zwaarden regeert vanuit passie, hij heeft tenslotte het vuurelement in zich. Deze passie herken je omdat hij zijn mening zal geven, ook als hem dit niet gevraagd wordt. Hij vertegenwoordigt de Keizer en de Keizer is diegene die de regels en reglementen bedacht heeft. De Koning van Zwaarden neemt dan ook niet zonder meer aan dat regels er zijn om te gebruiken, maar om te kijken: waar kan ik deze regels gebruiken om mijn recht te halen. Dat kun je ook nu weer zien aan de wolkenpartij: de lucht is bijna leeg, er zijn alleen nog wat wolken achter zijn rug te zien. De Koning gebruikt zijn denken alleen als het nodig is. De toppen van de bomen staan rechtop en het verdedigen is in het geval van de Koning niet meer nodig. Dit is ook weer te zien aan de twee vogels op de achtergrond. Deze vertegenwoordigen het gevoel en de intuïtie. De Koning gebruikt deze altijd bij zijn beslissingen. Op deze manier is het voor  de Koning mogelijk zich vrij te maken van afhankelijkheid.

Een wet van meden en persen.

Ik heb nog even op internet gekeken wat het openen van de wolken binnen de Tai Chi betekent en zoals altijd was ik aangenaam verrast.

Het openen van de wolken: Werking
Verruimende bewegingen,  verruimen van het denken.

www.thekla-eva.nl